2011.07.20. 10:20, Írta: MatthiasHüvelyk

Risztov, a pechvogel

Már nem először éri váratlan kellemetlenség Risztov Éva versenyzését. Most épp kizárták.

Sanghaj valahol Athénnal lesz egy szinten Risztov Éva pályafutásában. Most ugyanis egy ecuadori versenybíró kizárta őt a hosszútávúszók 10 kilométeres versenyéből, miután Risztov állítólag megütötte a mellette úszó ausztrál lányt. A magyar úszó szerint persze erről szó sem volt, sőt, inkább az ausztrált kellett volna büntetni, de ez a tényen már nem változtat: Risztov ebben a számban egyelőre lemaradt az olimpiai kvótáról, pedig azért utazott Sanghajba.

Persze, ez a kizárás nem vonul majd be a világ legfurcsább sportbakijai közé,  de Risztov pályafutása során már nem először ilyen peches. A történet pedig mesésen indult: a kis Éva Hódmezővásárhelyen egyszer kapott egy úszósapkát a közönségtalálkozóra odalátogató Egerszegi Krisztinától, és eldöntötte, úszó lesz. Szorgalmasan edzett, a család sok mindent feláldozott érte, mikor Budapestre költözött karrierje miatt, de ez már azután volt, amikor 15 évesen kijutott a sydney-i olimpiára. Ott az „úsztak még” mezőnyben volt, de két évvel később végleg megtanulta a nevét egy ország, amikor a riesai rövid pályás Eb-n három aranyat is bezsebelt. Már-már tényleg az új Egerszegit képzeltük bele Risztovba, de egy nem is apró különbség van kettejük között: Egér tudott nyerni nagy világversenyt nagymedencében is, Risztov pedig erről mindig lemaradt.

A 2002-es berlini Eb-n négy ezüstérmet szerzett, a 2003-as barcelonai vb-n hármat, majd a 2004-es madridi kontinensviadalon is ezüstös lett. Ezeknek a versenyeknek a felén mindig a lengyel Otylia Jedrzejczak előzte meg, ennek ellenére Athénba nem titkolt céllal utazott: éremért ment. A megelőző évek azt mutatták, ez nem is okozhat neki különösebb gondot, de főszámában, 400 méter vegyesen csak negyedikként csapott célba, 400 méter gyorson 15. lett. Ezek az eredmények nyilvánvalóan megtörték, majd ebben az állapotban adott emlékezetes nyilatkozatot az MTV riporterének, aki a sírásig faggatta az úszót. A szépséghiba, hogy mindez a 200 méter pillangó döntője előtt volt, ahol Risztov utolsóként ért célba, 800 gyorson pedig nem is állt oda a rajtkőre a döntőben, visszalépett. Az év végén rövid pályás arannyal azért újra mosolyt csalt az arcunkra, de miután 2005-ben egy balesetben agyrázkódást szenvedett, bejelentette visszavonulását.

Ennyi volt – gondolhattuk az akkor 20 éves úszóról, majd évekig nem is hallottunk felőle, mígnem egy tavaszi napon 2009-ben nagy sajtóvisszhang kísérte visszatérésének bejelentését immár hosszútávúszóként. Debrecenbe kötözött, szinte teljesen megújult, láthattuk, hallhattuk a szájából, hogy nagyon eltökélt, de az új szakágban valahogy nem jöttek eddig úgy az eredmények, mint akár korábban a medencében, legjobb eredménye egy VK-arany és egy Európa-kupa ezüst. Kérdés, a mostani kizárás mennyiben veti majd vissza tervében Risztovot, jelesül abban, hogy hosszútávúszóként legyen ott Londonban az olimpián. Nem lennénk meglepve, ha ismét a medencében láthatnánk egy év múlva az ötkarikás játékokon, ott ugyanis 800 méteren már megvan a kvótája. És bár miután visszatért, először a 2010-es budapesti úszó Eb-re készült fel, nem lebegett a szeme előtt az olimpia, nemrég azt nyilatkozta, olimpiai bajnok akar lenni! (videó)

Na persze, ha nem jön közbe semmi…
 

4 komment a

Címkék: london úszás olimpia világbajnokság kvalifikáció kvóta risztov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commandante Jayasuriya 2011.07.20. 17:39:04

Vannak olyan emberek, akiket mindig megtalál a baj. Vagy lehet, hogy keresik maguknak?

OkoskaTo:rp 2011.07.20. 18:44:46

@Commandante Jayasuriya: Szerintem arról lehet szó, hogy agyban a többi nőnél is nőbb. Az idő nagy részében hatalmasat tesz le az asztalra, aztán meg váratlanul összeomlik. És ezek az időszakok hullámzanak. (Hasonló példának ott a női kézilabda csapat.)

A mostani afférral ugyanaz a helyzet, mint sok más sport kudarccal: A magyar sportdiplomácia (az azóta áLamfővel az élén...) leküzdötte magát a béka feneke alá. Sok esetben a bírók látatlanban is a másik félnek adnak igazat, ha az egyik érintett magyar. Most sem hallok róla, hogy nagytekintélyű, befolyásos magyar sportdiplomata odatette volna magát, előrántottak volna valami felvételt stb. Mondjuk mit is várjunk egy olyan szövetségtől, aminek egy Gyárfás lehet évek óta az elnöke?

azazello 2011.07.22. 16:49:02

Okoska basszus, te mekkora férfisoviniszta vagy.. És hülye is. Mit kellett volna elérnie szerinted a "magyar sportdiplomáciának", amikor féltávnál kiszedik a vízből? Mondjuk megóvják az eredményt, és kilobbizzák egy mobilos videó alapján, hogy ismételjék meg a versenyt?

Mitya Ivanov 2012.08.09. 15:39:56

bakker, ez lett az olimpia meglepetése. MAgam is úgy gondoltam, hogy Risztov ezt elkúrta rendesen, meg eddig az olimpián a medencében is csak magyarázkodott, hogy látszik a javulás meg majd 10 km-en.
És tényleg nem a levegőbe beszélt, gratulálok neki. Jót tesz neki, hogy nem úgy viselkedik, mint egy butch
süti beállítások módosítása