2012.04.08. 12:25, Írta: MatthiasHüvelyk

A magyar kézilabda nagy napja

Egy nap, amikor olimpiának, BL-döntőnek és KEK-döntőnek is örülhettünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikket a kézi.hu-tól vettük át!

Amire nyolc évet vártunk

Furcsa mód nem akkor jutott ki férfi válogatottunk az olimpiára, amikor lefújták a spanyol bírók a magyar-brazil meccset, hanem két órával később, mikor a svéd Larholm belőtte a huszonhetedik gólt a macedónok kapujába (fotó: Kovács Anikó). A házigazdák 27-23-ra nyertek, két győzelemmel megszerezték az olimpiai kvótát, de ugyanígy tettek a mieink is, akiket a torna utolsó napján matematikailag már senki sem szoríthat ki az első kettőből. Nyolc év után jutott ki ismét a magyar férfi válogatott az ötkarikás játékokra, ráadásul olyan sorozat után, amelybe több "nagycsapatnak" is beletört volna a bicskája.

A 2011-es világbajnokságon például a középdöntőben a francia, majd német és a spanyol válogatottal, a korábbi három vb győztesével kellett játszanunk, de túléltük. A hetedik, utolsó olimpiai selejtezőt érő helyért játszott ki-ki meccsen a szívünk nagyobb volt, mint a lengyelek ereje, így mi örülhettünk. A januári szerbiai Eb-n már nem csak megráncigáltuk a nagy oroszlánok bajszát, hanem ki is téptük. A halálcsoportból, Oroszország, Spanyolország, és Franciaország mellől veretlenül jutottunk tovább, és bár a középdöntőre elfáradtunk, a kontinenstornán nemcsak a csapat kovácsolódott össze, hanem egy országnyi szurkolótábor gyűjtöttek maguknak a fiúk.


Így készültek az olimpiai selejtezőre, na meg Iváncsik Tamás és Ilyés Ferenc személyében két meghatározó ember kiválásával. Feszültséget okozott, hogy az olimpiai kvóta tulajdonképpen egy meccsen, az első napi macedónok elleni rangadón dőlt el, de mint utóbb kiderült, ez a tét nem minket nyomott agyon. A macedónokat hátrányból fordítva, másnap a brazilokat pedig idegességünket legyőzve szintén két góllal vertük meg. Innen a történet ismert: a svédek legyőzték a macedónokat, mi pedig örülhettünk. A svédek elleni zárónapi mérkőzésnek így már nincs tétje (jobban mondva csak az, hogy ki nyeri a csoportot, ki várhatja előkelőbb kalapból az olimpiai csoportok sorsolását), a két csapat közül vélhetően a kevésbé "elcsigázott fog nyerni". Mocsai Lajos kihasználta két cseréjét is: Iváncsik Gergő és Carlos Pérez helyén Vadkerti Attila és Szöllősi Szabolcs szerepelhet majd.


Amire három évet vártunk

Továbbra sem időrendben haladunk a "szuperszombat" tárgyalásában, hanem leginkább fontossági sorrendben. De írhatnánk akár katarzist is. A Győr idén hatodszor indult harcba a BL-döntőért, és a 2009-es eddigi egyedüli sikeres próbálkozás után most a Valceán át akart újra fináléba kerülni (fotó: Győri Audi ETO). Az első, idegenbeli mérkőzésen egy félidőn át vezetett az ETO, majd semmi sem jött össze neki. A négygólos hátrányból visszajövő románok akár ki is üthették volna Görbiczéket, de szerencsére elfáradtak, győri oldalon pedig Amorim a maga 11 góljával tartotta a lelket a csapatban. A veszprémi visszavágót viszont már csak dacból is behúzta az ETO. A Veszprém Aréna zsúfolásig megtelt, a románok húsz percig jól tartották magukat, de magyar oldalon akadt valaki, aki ellen nem volt ellenszer. Görbicz Anitáról újra bebizonyosodott, miért a világ (egyik) legjobbja. A szélen kezdett, de ugyanúgy vezére volt csapatának, mint megszokott irányító szerepében. Fontos, és már-már pofátlan hétmétereseket értékesített, és nem mellékesen 12 gólt lőtt a BL-elődöntőben! Kereken száz góljával vezeti a BL góllövő listáját, de ami sokkal fontosabb, az ETO-t 31-23-as győzelembe hajszolta bele, összesítésben tehát négy góllal a győriek jutottak a döntőbe. Ez nemcsak a játékosokból és a szurkolókból, de még Karl Erik Böhn edzőből is ritkán látott érzelmeket csal elő - de a gálaelőadás még csak ezután jön.


Amire egy évet vártunk

Időrendben a ferencvárosiakkal kellett volna kezdeni a sort, mert Zácsikék már akkor KEK-döntősök voltak, amikor a férfi válogatott tagjai még csak a bemelegítést végezték Göteborgban (fotó: sportkep.hu). Az átélt katarzis csak ezért nem nagyobb itt, mint a korábban tagalt két állomásnál (azonkívül, hogy televízión nem láthattuk az eseményeket), mert a ferencvárosiak már a Volgográd elleni elődöntő első mérkőzésén is óriásit játszottak. Nyolc góllal nyertek úgy, hogy az oroszok többször is a padlóra kerültek, innen a visszavágó már csak formalitás lesz, gondoltuk. Utólag kijelenthető, az is lett, mert a Fradi a mérkőzés nagy részében nemhogy a továbbjutásért harcolt, hanem vezetett a volgográdi sátorcsarnokban, az utolsó percet pedig döntetlen állásnál kezdhették a csapatok. Innentől már senkit sem érdekel, hogy a maradék játékidőt hárommal nyerték a volgográdiak, mert döntőt az FTC játszhat. Ismét, mert kell-e mondani, tavaly a zöld-fehérek kaparintották meg a KEK-serleget, és tizenhárom év után az elsők lehetnek, akik megvédik címüket a sorozatban. De ha a Lipcse, ha a Viborg jut másik ágról a döntőbe, a mostani sorozat a három orosz riválissal és az elődöntő BL-szintű mezőnyével egyértelműen nehezebb, mint volt a tavalyi.
 


Amire vártunk

És hogy teljessé tegyük a kézilabdás palettát, szót kell ejtenünk a női junior válogatottról is. A győri vb-selejtezőn a mieink Hornyák Dóra és Klivinyi Kinga vezérletével legyőzték a spanyolokat és a portugálokat is, és az izraeliek elleni utolsó napi meccstől függetlenül (na nem mintha nem lenne egyértelmű az a találkozó is) kijutottak a nyári csehországi világbajnokságra.



Mostanáig, ha "a magyar kézilabdázás legszebb napja" jelzőt akartuk keresni, leginkább a férfi válogatott vb-döntőjére (1986. március 8.), vagy a női válogatott olimpiai döntős szereplésére gondolhattunk (2000. október 1.). Ezek kétségkívül a sportág aranylapjaira való eredmények, de olyan nap, amikor háromszor-négyszer mérföldkőnek számító nemzetközi magyar sikernek örülhettünk volna, még nem volt. 2012. április 7-ig.

 

3 komment a

Címkék: london győr kézilabda olimpia görbicz ferencváros kvalifikáció magyarok menni olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amatőr 2012.04.08. 16:57:01

Igazi élmény nézni a "győri" lányok játékát. Igazi, magyar csapatól igen-igen régen látott látványos, fantáziadús, szórakoztató produkció. Bár Löke valódi világklasszis - nála kiemelkedőbb képességű centert sosem láttam- szerintem a győri Világválogatott a HaraldsenPálinger-Görbicz-Löke tengelyre épül. Végre egy istenáldotta tehetségű edző dolgozik hazánkban, aki megújítja a magyar kézilabdát. Minden tiszteletem és elismerésem Karl-Erik Böhné, aki színt, fantáziát és látványt épített az igen erős, de átlagos kézilabdát játszó győri csapat játékába. Szombaton egy jó román csapatot győzött le a világ egyik legjobb együttese (világválogatottja), mely a mai játéktudása alapján megérett a végső győzelemre is.
Hogy mit hoz a döntő? Ki tudja; de én már ma is elégedett vagyok, mert a "győri" lányok, csodálatos játéka a magyar mezőny javára válik. És ez mindennél fontosabb! Köszönet a nemzetközi csapatnak és a zseniális edzőjüknek!

Hertelendi 2012.04.09. 09:52:10

Büszke vagyok a győri, a fradista lányokra és a fúkra is!:))))))
Már nagyon vágytam az igazi sikerekre, igaz a kézilabda sikersportágunk lett!
Talán fel kéne hívnunk Szeretett Vezérünk figyelmét, hogy a focin kívül vannak még sportágak, amik ha nem is olyan sikeresek, mint a labdarúgásunk, azért már letettek valamit az asztalra.
BL döntők, KEK győzelem és döntő, olimpiai ezüstérem

MAti 2012.04.09. 11:13:45

Az olimpiai döntő, mint a magyar kézilabda legszebb napja mondjuk kicsit erős volt... legrosszabb álmaimban jön elő. :S

Viszont ez a tegnap előtti nap tényleg csodás volt! :)
süti beállítások módosítása