2012.01.10. 09:32, Írta: HiStory

Kemény-interjú 1.: nincs kés a torkunkon

A közelgő eindhoveni vízilabda Európa-bajnokság apropóján hosszabban beszélgettünk a háromszoros olimpiai bajnok férfiválogatott szövetségi kapitányával, Kemény Dénessel. De mire jó egy tét nélküli Eb?

- 15 éve neveztek ki a pólóválogatott élére, az idei lesz a nyolcadik Európa-bajnokságod a csapattal. Mi tud még lázba hozni egy Eb kapcsán, különösen, ha az olimpia évében rendezik?
- Hasonlóan a 2008-as malagaihoz, az idei Eb-t is az olimpia árnyékában rendezik. Most már jó ideje, ha jól számolom a 2001-es budapesti Európa-bajnokság óta a kontinenstornákkal egy évben szinte mindig rendeznek egy még nagyobb versenyt: 2001-ben és 2003-ban vb-t, 2008-ban és idén olimpiát. 2001-ben talán nekünk volt fontos a pesti Eb, az ellenfelek voltaképpen annak a tornának a segítségével készültek fel a fukuokai vb-re. A nemzetközi szövetség, a FINA tehát már tíz éve degradálja az Európai Úszó Liga, a LEN versenyét. Ennek a diplomáciai belharcnak persze aztán a csapatok isszák meg a levét. Őrült dolog egy szezonban két világversenyt rendezni, nem is volt még rá példa, hogy mindkettőt egy válogatott nyerte volna. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem akarjuk megnyerni az Eb-t… Ám tény, hogy 2008-ban Malagában Montenegró nyert, aztán a pekingi olimpián nem Montenegró nyert… (Sejtelmes mosoly.) Összefoglalva tehát: az idei Eb biztosan nem olyan szintű, rangú esemény, mint például az 1997-es sevillai torna.
- Nyilván a csapatok motivációja is különböző lesz, hiszen Olaszország, Szerbia, Horvátország és Magyarország már kijutott a londoni olimpiára, míg a fennmaradó nyolc Eb-résztvevő négy olimpiai selejtezős helyért küzd majd, olyan válogatottak is, mint például Spanyolország, vagy éppen Montenegró.
- Bizony nekik a torkukon lesz a kés, ráadásul azzal, hogy érdekesen alakult a csoportsorsolás, olyan helyzetbe kerültek például a görögök vagy a hollandok, hogy egyenes ágon kijuthatnak az olimpiai selejtezőre, esetlegesen egy, a másik csoportban lemaradó, de a görögöknél vagy a hollandoknál lehet, hogy erősebb válogatott kárára. Ehhez voltaképpen csak annyi kell, hogy ezek a gyengébbnek mondott csapatok egyetlen meccsen legyőzzenek a másik csoportból egy amúgy a papírforma alapján erős csapatot.
- Ebben a felállásban mi a magyar válogatott legfőbb motivációja?
- A világbajnoki negyedik hely miatti csalódottságunk. Ha a vb-n jobbak lettek volna nálunk az előttünk végző csapatok, és úgy végzünk a 4. helyen, azt tudomásul vesszük. A 2008-as zágrábi Eb ilyen volt, a szerbek és a horvátok jobbak voltak nálunk. Sanghajban senki nem volt jobb nálunk, mi sem náluk. Érdekes ez, hiszen Sanghajban az én előzetes várakozásaimnál jobban játszottunk, a legerősebb ellenfelekkel szemben is. A végeredmény viszont csalódás volt, nagy csalódás, ráadásul az elődöntő a szerbek ellen látszólag már a kezünkben volt, de hosszú egy vízilabdameccs. Éppen ezért munkálkodik bennünk a tűz és a javítási vágy, még akkor is, ha nincs a kés a torkunkon.
- Mindez benned is felébresztette a tüzet eredménykényszer híján is?
- Természetesen! Egyrészt a csoportmeccseken a sorsolás miatt (a magyar válogatott a világbajnok olaszok mellett a hollandokkal, a görögökkel, a törökökkel és a macedónokkal került egy csoportba, míg a másik ágon a szerbek, a horvátok, a montenegróiak, a spanyolok, a románok és a németek szerepelnek.) még lehet javítani a játékon, másrészt pedig éppen azért teljesíthetünk jól, mert nincs olyasfajta kényszer, hogy a jó olimpiai szereplés előfeltétele lenne a jó Eb-szereplés. Ebből kijöhet egy nagyon jó teljesítmény.
- Furcsa Európa-bajnokságra kerül sor Eindhovenben, hiszen télen utoljára 1998-ban rendeztek világversenyt, Perth-ben, akkor viszont az ausztráliai nyárban. Az akkori felkészülést felidézted magadban?
- Még novemberben eszembe jutott egy figura, amit éppen a 98-as vb előtt gyakoroltunk, pár napig, naponta húsz percet. Azóta soha többet. De hogy milyen érdekes a válogatott: annak ellenére, hogy azóta a csapat nagy része kicserélődött, tizennégy év múltán is meg tudják csinálni ezt a fiúk gyakorlás nélkül, az újak valahogy mindig átveszik az idősebbektől. Januárban egyébként gyakran tartottam edzést eddig is, ez nem számít újdonságnak, abban pedig erősen bízunk, hogy Eindhovenben jó lesz az uszoda vizének és a partjának is a fűtése, így nem lesz gond a hangulatunkkal. :)

(Folytatjuk)

A következő részben: Kemény Dénes a kulisszák mögött
 

Szólj hozzá! a

Címkék: interjú vízilabda kemény dénes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása