2011.07.29. 08:00, Írta: HiStory

Hogy jutottunk ki a vb-re?

A 3. kalapból sorsolják szombaton a magyar válogatottat a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság selejtezőire. Előre kisorsoltuk a csoportunkat és lejátszottuk a meccseket - de vajon kijutottunk-e végre a vb-re? Helyzetjelentés 2013 decemberéből, 2. rész. 

 
Korábbi posztunkban pesszimista húrokat pengettünk, ezúttal érkezik a derűs verzió. Mivel a selejtező 2011-es sorsolásán belenyúltunk a tutiba, és a görögöket, a szlovénokat, az albánokat, Feröert és San Marinót kaptuk, mindenki ujjongott, egyedül Egervári Sándor szövetségi kapitány maradt visszafogott: - Természetesen nem vagyunk bánatosak, de a szerencsés sorsolás csak akkor ér valamit, ha ez pontokban is megmutatkozik majd. Mivel a 3. kalapból sorsoltak minket, ezért kellő tisztelettel kell pályára lépnünk mindenki, még San Marino ellen is. Nagyon szeretném, ha végre együtt örülhetnénk 2013 végén a selejtezők zárása után, és mindent meg is teszünk ezért a fiúkkal.  

2012 ősze úgy indult, mint az álom. 1984 óta nem kezdett ilyen jól selejtezőt a válogatott. San Marinót idegenben ütöttük meg 5-0-ra, Priskin mesterhármasával, majd pár napra rá itthon a szívós albánok következtek. Szünet előtt hátrányba kerültünk, de a második félidő magyar parádét hozott: tíz perc alatt berámoltunk hármat, a végén még az is belefért, hogy Gera slendrián módon kapufára rúgjon egy büntetőt. 

 

Hőstett Athénban

 

Az évet Görögországban zártuk, és látszott, ha pontot tudunk szerezni, akkor tavasszal telt házas meccseken fogadhatnánk a szlovénokat és a visszavágón a görögöket. A hellének visszahívták a kapitányi posztra a 74 éves Otto Rehhagelt, így elsősorban a védelem feltörése és a kontrajáték elleni védekezés volt a mieink fő feladata Athénban. A meccset kizárólag a helyszínen lévő látták, mivel az Olympiakosz Pireusz ultrái egy speciális petárdával olyan közeget teremtettek a 33 ezres stadionban, amely a helyszínen nem látható ködfátyolt terített a pálya fölé, a televíziós kamerákat viszont megbénította. Az itthon maradottak így csak azt hallhatták, hogy a Sport TV kommentátora, a helyszínen lévő Fülöp László próbálja felvenni a versenyt rádiós közvetítésben az MR munkatársával, Lantos Gáborral, de a 12. percben csak két elfúló rikoltás hallatszott be a tévé- és rádiókészülékekbe, mivel egy lepattanó labdát Szalai Ádám nyolc méterről bevágott a görög kapuba.

 

Az ellenfél a kapott góltól megzavarodott, Rehhagel ötpercenként hívta ki kulcsembereit az oldalvonal mellé, és németül ordítozva közölte velük, nehogy feladják a biztos védekezést, és egyszerre legfeljebb három támadó léphet át a magyar térfélre. Egervári készült a vezércselre, így a mieinket nem lepte meg a görög passzivitás, biztosan tartottuk a labdát. Kis híján erre fáztunk rá. A rendes játékidő utáni hosszabbítás utolsó percében a kapus Gulácsi a tizenhatoson belül passzolt vissza egy labdát Eleknek, ám a száraz füvön a labda megpattant egy göröngyön, és védőnk kezére pattant, aki meglepetésében megfogta azt. Mivel a meccset nem Gaál Gyöngyi, hanem a norvég Övrebö vezette, rögtön büntetőt ítélt. Szpiropulosz állt a labda mögé, bal alsó sarokra küldött bombáját azonban Gulácsi kiütötte, a norvég bíró pedig rögtön lefújta a meccset. Győztünk!

 

Megszenvedtünk északon

 

Márciusban a szlovénokat fogadtuk, 45 ezer ember ordította végig a meccset és látta, ahogyan Koman huszonkét méteres szabadrúgása beakad az ellenfél kapujába 72. percben. A szlovénok egyre idegesebbek lettek, hiszen győzni jöttek, de a meccs végén rugdosódni kezdtek, két játékosukat is kiállították, mi pedig azt konstatálhattuk, hogy négy fordulót követően százszázalékos teljesítménnyel vezetjük a csoportot. Pár nappal később a Feröer-szigetekre látogattunk, és tudtuk, nehéz lesz győzni. Ez a csapat ekkor már nem ismert lehetetlent, és mint Nyilasiék 85-ben Ciprus ellen, hozta a „kötelező, de nehéz” meccset, mivel Rudolf Gergely két remek csel után bepréselte a győztes gólt a második félidőben. A tavaszt San Marino ellen zártuk itthon, nem is volt probléma, 6-1 lett a vége, az utolsó percben az ünneplő csapat mellett elosonó Marani szép gólt rúgott Gulácsinak, de ezért senki nem tett ezúttal szemrehányást. 

 

Már taktikusak is vagyunk

 

Négy meccs maradt 2013 őszére, és a könnyebbekkel kezdtünk: Albániába látogattunk, majd a feröeriek jöttek a Sóstói stadionba. A szkipetárok ellenállását ezúttal korán sikerült felőrölni, Szalai egy lepattanót vágott be a 8. percben, Koman lába pedig iszonyúan elsült egy szabadrúgásnál az első negyedóra végén, így nem volt infarktus, csak taktikus magyar játék, Egervári mester még arra is figyelt, hogy szünetben lecserélje az egyébként két-két sárgával játszó Juhászt és Gerát – ők egyébként a következő meccsen taktikai okokból nem is játszottak.

 

Az északiak így sem jelentettek akadályt, Dzsudzsák magára vállalta a döntést, egy büntetőt követően távoli lövésből is betalált, majd két perccel a vége előtt minden feröeri védőt kicselezett, végül mosolyogva passzolt vissza a gólvonalról Szalainak, aki beállította a 3-0-s végeredményt. Szlovéniai túránk előtt így állt a csoport élmezőnye: 1. Magyarország 24 pont, 2. Szlovénia 20 pont, 3. Görögország 15 pont. A csoportelsőséghez tehát egy döntetlen is elég volt Ljubljanában. Egervári Sándor nem is kertelt a meccs előtt: a 0-0-ért jöttünk, bármilyen öngyilkos vállalást is jelent ez a cél. Elértük! Bármilyen lassan pergett is az idő, bármilyen visszafogott is volt a támadójátékunk, látszott, nem képesek betalálni Gulácsi hálójába a szlovénok. Gera pedig a végén felidézhette Nyilasi Tibor 1981-es klasszikusát, amelyet Nyíl egy szintén 0-0-ra végződő, romániai vb-selejtező után ejtett el: „úgy védekeztünk, hogy feltörte a hátunkat a háló”. 

Kint voltunk a vb-n, 28 év után!

 

Jutalomjáték

 

Mivel a görögöknek az utolsó fordulóban győzniük kellett a már biztos csoportelső magyar válogatott ellen a pótselejtezőhöz, így a szlovénok azzal vádolták a mieinket, hogy nem fogják összetörni magukat, és őket pottyanják ki. Nem is minden alap nélkül, Egervári ugyanis a következő csapatot küldte ki a pályára a telt házas Puskás-stadionban az ünneplésre összegyűlt nézők elé: Rabóczki – Éger, Jäkl, Salamon, Molnár – Lengyel F., Illés, Halmai, Komódi – Tököli, Orosz. A görögök a hasukat fogták a röhögéstől a kezdőrúgás után, de hamar elcsendesedtek, miután Illés három védőt kicselezve bevágta a meccs egyetlen gólját. A szünetben Tököli, Orosz és Lengyel helyére Vanczák, Juhász és Elek érkezett, így biztosan zártunk hátul, a meccs végén pedig boldogan futott be a pályára a nosztalgiaválogatott tagjainak ünneplésére a vb-részvételt valójában kiharcoló együttes, Budapest utcáin pedig spontán népünnepély kezdődött. 

 

Egervári Sándor megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét a Kemény Dénes-renddel ékesítve, az MLSZ bejelentette, hogy pályázunk a 2026-os világbajnokság rendezési jogára, valamint lekötött egy felkészülési mérkőzést a 2014-es vb előtti tavaszra hazai pályán, a brazilok ellen…

 

Valódi vb-selejtező sorsolás szombaton Rióban. 

 

11 komment a

Címkék: világbajnokság selejtező válogatott labdarúgás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.07.29. 18:46:34

apám, ez akkora scifi, hogy a csillagok háborúja egy dokumentumfilm hozzá képest :)
oda-vissza elkennénk egy görög-szlovén-albán triót? hiszem ha látom. vagy akkor se.

teefau 2011.07.29. 18:55:53

A VB-re akkor jutunk ki ha Blatter minden olyan válogatottat személyesen diszkvalifikál akik a FIFA-listán a 195. hely előtt tanyáznak...

2002 2011.07.29. 19:50:57

Nem olyan rossz, de a szlovénok a magyar csapathoz képest körülbelül fél univerzummal odébb vannak. A többi még sikerülhetne is.

Is 2011.07.29. 21:15:59

Gondolom, az utolsó előtti mondat a brazilokkal nem csak bennem mozdított meg valamit... :)

dömper 2011.07.29. 22:26:03

ez nagyon jó volt! mit nem adnék, ha egyszer látnám úgy játszani a magyar válogatottat, hogy csoportelsőként jut be a vb -re!

1kutya 2011.07.29. 22:58:12

@dömper: nem tudom hány éves vagy, de szerintem az unokáid sem fogják látni:-DDD

seahawks 2011.07.30. 06:00:19

álmodik a nyomor szó szerint.

remélem nem történik meg...

Hefe 2011.07.30. 06:47:10

"Hogy jutottunk ki a vb-re?"
Sehogy.

ÖREG 2011.07.30. 07:16:54

A mérkőzéseket a rádión keresztül is közvetítették. Az ablakokba helyezett rádiók az utcákra harsogták a magyar dicsőséget. Mezei György Dr. a Nemzeti Sport-ban cikksorozatban fejtegette a rejtélyt, adott magyarázatot a történtekre.
süti beállítások módosítása